hamulce z M3 E46
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
hamulce z M3 E46
Czy ktos probowal wsadzic do e36 hamulce z M3 E46? Wiem ze tarcza pasuje idealnie ( otwor na piaste oraz odsadzenie) Nie wiem jak z zaciskiem.
Re: hamulce z M3 E46
Ja jestem na etapie próbnym, ale na razie bez rezultatów. Tarcza pasuje bez kłopotu. Zacisk i jarzmo nie.
Można założyć zacisk cztero-tłoczkowy z E32 750, ale nie założysz ori felgi bez dystansu.
Osobiście poluję na zaciski sześcio lub ośmio-tłokowe, są one sporo węższe od cztero-tłokowych i myślę, że zmieszczę je w ori felgę.
Wszelkie sugestie mile widziane.
PS Jak ktoś ma na zbyciu zaciski ośmiotłokowe pod tarczę 320-330 mm, to chętnie kupię.
Można założyć zacisk cztero-tłoczkowy z E32 750, ale nie założysz ori felgi bez dystansu.
Osobiście poluję na zaciski sześcio lub ośmio-tłokowe, są one sporo węższe od cztero-tłokowych i myślę, że zmieszczę je w ori felgę.
Wszelkie sugestie mile widziane.

PS Jak ktoś ma na zbyciu zaciski ośmiotłokowe pod tarczę 320-330 mm, to chętnie kupię.
- Pawel_M3GT
Od czego by mialy byc te zaciski 6 i 8 tloczkowe?piotr e38 pisze:
Wszelkie sugestie mile widziane.![]()
Bez większego znaczenia, bo i tak trzeba będzie dorobić adaptery. Dla mnie najważniejsze aby były na tyle wąskie, żeby weszła ori felga bez dokładania dystansu.
- Pawel_M3GT
Pomijajacpiotr e38 pisze: Można założyć zacisk cztero-tłoczkowy z E32 750, ale nie założysz ori felgi bez dystansu.
felge, zacisk pasuje bez zadnego rzezbienia? Tzn. zakladam tarcze E46 M3 plus ten zacisk i wszystko gra? bez zadnego odsadzania tarczy itp?
- przemo8220
- Kontakt:
tu masz do e46 kompletny zestaw hamulcy AP RACING z szcześciotłoczkowym zaciskiem http://www.jdl-performance.com/p/oferta_ap_racing.html cena odstrasza ale za to jakość odpowiednia a nie jakieś kombinacje z e 32 750.to sklep VTG
Freude am Fahren
Tak Pawel zacisk z 750il i tarcza m3 e46.
Jest jeszcze jedna dość duża wada zacisku z 750-tki, to niestety staroć, który jest wykonany ze stopu żeliwa i waży ponad 6kg, gdzie prawie identyczny (np z e31 840) ze stopu alu ok 3kg.
Osobiście go nie przymierzałem, ale nie sądzę aby pasował p&p, trzeba dorobić mocowanie bo są inne odsadzenia tarczy. W E32 tarcza dość głęboko wchodzi w głąb błotnika i dzięki temu zacisk mieści się w felgę, natomiast w M3 między tarczą a felgą jest ciasno i moim zdaniem żaden cztero-tłokowy zacisk nie zmieści się bez dystansu min10mm w ori felgę.
Osobiście go nie przymierzałem, ale nie sądzę aby pasował p&p, trzeba dorobić mocowanie bo są inne odsadzenia tarczy. W E32 tarcza dość głęboko wchodzi w głąb błotnika i dzięki temu zacisk mieści się w felgę, natomiast w M3 między tarczą a felgą jest ciasno i moim zdaniem żaden cztero-tłokowy zacisk nie zmieści się bez dystansu min10mm w ori felgę.
- Pawel_M3GT
Dokladnie to samo chcialem napisac. U mnie bedzie wlasnie alu Brembo od E31.piotr e38 pisze:Jest jeszcze jedna dość duża wada zacisku z 750-tki, to niestety staroć, który jest wykonany ze stopu żeliwa i waży ponad 6kg, gdzie prawie identyczny (np z e31 840) ze stopu alu ok 3kg.
Ma on jeszcze jedna ogromna zalete- kilkukrotnie szybciej odprowadza cieplo.
Swoja droga dziwie sie bardzo panom z Motorsportu, ze nie zastosowali w M trojkach zaciskow BREMBO..
jesli chodzi o felgi to dla mnie nie jest to problem gdyz mam OZ Superleggery gdzie jest bardzo duzo miejsca do ramion i spokojnie miesci sie szeroki zacisk, takze dystans na szczescie nie jest potrzebny.piotr e38 pisze:
Do tego z E31 też będziesz musiał dorobić adaptery i z tego co pamiętam, bo mierzyłem ok 65mm luzu między tarczą, a ramionami felgi żeby się zmieścił.
Tak na marginesie kupiłeś już tarcze od E46?
Tak na marginesie kupiłeś już tarcze od E46?
- Pawel_M3GT
Adaptery do zacisku? nie, do zacisku nie trzeba. Jedynie kwestia odsadzenia tarczy z M3 E46 ( takie same jak oryg. w E36 M3) ale wydaje mi sie ze nie trzeba bedzie nic odsadzac aby zacisk przykrecony bezposrednio do zwrotnicy prawidlowo siedzial na tarczy. W kazdym razie zadnych adapterow do samego zacisku ( mowa tylko o brembo z modelu E31 ) nie potrzeba ( nizej zestaw o ktorym mowa zamontowany w M3 )piotr e38 pisze:Do tego z E31 też będziesz musiał dorobić adaptery i z tego co pamiętam, bo mierzyłem ok 65mm luzu między tarczą, a ramionami felgi żeby się zmieścił.

Ps. Tarcz jeszcze nie mam. Najpierw musze sobie zalatwic byle jakie do porzymiarki.
Tutaj masz wymiary tarczy z E31 840
http://bremboaftermarket.com/It/Car_Dis ... ster=13094
A tutaj Z M3 E36 (identyczne jak E46 poza średnicą 315-325)
http://bremboaftermarket.com/It/Car_Dis ... ster=13101
Zwróć szczególną uwagę na wymiar A. Moim zdaniem zacisk będzie pasował rozstawem śrub na jarzmie do twojej zwrotnicy bez problemu, ale nie będzie umieszczony w osi tarczy.
Zwróć szczególną uwagę na wymiar A. Moim zdaniem zacisk będzie pasował rozstawem śrub na jarzmie do twojej zwrotnicy bez problemu, ale nie będzie umieszczony w osi tarczy.
- Pawel_M3GT
Tak tak, wlasnie o to mi chodzilopiotr e38 pisze:Tutaj masz wymiary tarczy z E31 840

Jezeli bedzie pasowac , zakladam, jezeli nie, to nie bede robil rzezby..
Trzeba bedzie wtedy poszukac gdzies za oceanem zestawu Brembo GT dedykowanego do E36..
Fajnie by bylo jakby ktos namierzyl jakas firme, ktora ma w ofercie adapter- zacisk BMW Performance - zwrotnica E36 M3, i to wszystko polaczone z tarcza od CSL-a , ktora odsadzeniem i otworem jest identyczna jak oryginalna w E36. To by byly fajne haki

Znalazlem firme ktora produkuje taki adapter jedynie do E46.

Ostatnio zmieniony śr paź 21, 2009 00:42 przez Pawel_M3GT, łącznie zmieniany 1 raz.
Życzę powodzenia, jak przetestujesz, daj znać czy pasuję bez rzeźby, czy nie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Pawel_M3GT
Dziekipiotr e38 pisze:Życzę powodzenia, jak przetestujesz, daj znać czy pasuję bez rzeźby, czy nie.
Pozdrawiam

Na pewno cos wymysle, bo Brembo chodzi za mna od dawna juz

Jedno jest pewne, musi to byc zrobione profesjonalnie. Wszystko wkrotce opisze.